Rezultatele cercetării

Ne propunem să valorificăm resursele existente la nivelul facultății noastre și să explorăm noi teme cu un potențial ridicat de inovare.

Produse realizate în cadrul Centrului de cercetare 06 EBIOTEFA Eco-biotehnologii și Echipamente în Alimentație și Agricultură

Perfectionarea metodelor de extractie a substantelor bioactive din materii prime vegetale in vederea valorificarii superioare a acestora au avut in vedere extractii ale substantelor bioactive liposolubile si uleiurilor esentiale din lavanda, catina, miez de nuca, muguri de pin, iarba de sunatoare etc.; epuizatele rezultate dupa extractia in fluide subcritice (delipoilizate) au fost procesate in continuare prin extractia in solventi lichizi sub presiune (folosind extractorul TIMATIC) pentru extractia substantelor bioactive hidrosolubile; prin colaborare cu alti parteneri s-a incercat si extractia substantelor bioactive din Pleurotus Ostreatus, pentru realizarea de suplimente alimentare cu potential antidiabetic. În perspectivă, prin accesarea altor proiecte, dupa analiza extractelor realizate prin metodele mentionate se poate trece la proiectarea unor suplimente alimentare pe baza extractelor standardizate in anumite substante bioactive (si brevetarea metodelor de obtinere si a compozitiei acestora) cu recomandari pentru ameliorarea unor afectiuni ale starii de sanatate.

EXTRACT COMPUSI BIOACTIVI LIPOSOLUBILI din FRUCTE de ARMURARIU

Silybum marianum [L.] Gärtn. (Armurariu) este o plantă medicinală anuală răspândită din zona mediteraneană până în Asia centrală, cultivată pentru fructele sale (achene) – Cardui mariae fructus - și uneori pentru partea aeriană a plantei – Cardui mariae herba.

Aplicații: fabricarea unor medicamente, suplimente alimentare, alimente funcționale etc., cu rol antioxidant, hepatoprotector și antidiabetic. Silibinina este folosită pentru tratarea intoxicațiilor cu ciuperc, cât și în hepatitele acute.

Extractul de armurariu are acțiuni antifungice. Silimarina acționează ca un antioxidant hepatoprotector contribuind la stabilizarea și protejarea lipidelor membranare ale celulelor hepatice. Silicristina inhibă enzimele peroxidază și lipoxigenază. Toate părtile plantei (rădăcini, tulpini, frunze, inflorescențe și fructe au început să fie folosite la prepararea unor alimente sanogene de viitor.

EXTRACT COMPUSI BIOACTIVI LIPOSOLUBILI din FLORI USCATE de LAVANDĂ

Lavanda (Lavandula angustifolia Mill. fam. Lamiaceae) este o plantă mediteraniană perenă, cultivată pentru inflorescențe (Lavandulae flos) din care se extrage un ulei esențial (Aetheroleum lavandulae) prin distilare cu vapori de apă. Florile de lavandă au acțiune calmantă, antiseptică, cicatrizantă, tonică pentru sistemul nervos etc., fiind utilizate atât în prepararea suplimentelor alimentare

Aplicații: - producerea unor suplimente alimentare cu acțiune calmantă asupra sistemului nervos, hipotensivă și de creștere a diurezei și secreției biliare;

  • producerea unor amestecuri pentru băi aromatice cu acțiune calmantă, antiseptică și cicatrizantă;
  • producerea unor medicamente sedative;
  • în industria parfumurilor, la fabricarea detergentilor, săpunurilor și produselor pentru combaterea moliilor, la fabricarea produselor cosmetice. 

EXTRACT COMPUSI BIOACTIVI LIPO- și HIDRO-SOLUBILI DIN IARBĂ USCATĂ DE SUNĂTOARE

Sunătoarea (Hypericum perforatum L., fam. Hypericaceae), este o plantă medicinală cunoscută din antichitate de la care se recoltează la începutul înfloririi părțile terminale ale plantei (20-30cm) (Hyperici herba) pentru substanțe bioactive cu efect cicatrizant, antiseptic, astringent, spasmolitic etc. care intră în compoziția unor medicamente antidepresive. Sunătoarea produce fotosensibilitate datorită hipericinelor fotoactive;

Aplicații: -Din extractul obținut, hipericina (extracte standardizate) intră în compoziția unor medicamente antidepresive;

  • planta uscată intră în compoziția unor suplimente alimentare sub formă de ceaiuri, extracte, tablete, capsule, etc.;
  • se mai pot prepara, pe lângă infuzii simple sau în combinații cu alte plante (pentru tratarea gastritei acide și a ulcerului), uleiul de sunătoare, tinctura de sunătoare, cataplasme, etc.

EXTRACT COMPUSI BIOACTIVI LIPOSOLUBILI din FRUCTE USCATE de CĂTINĂ

Cătina (Hippophaë rhamnoides L., fam. Eleagnaceae), un arbust unisexuat-dioic, spinos, ramificat răspândit de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific, este deosebit de apreciată pentru fructele sale portocalii (drupe false) considerate adevărate polivitamine naturale cu multiple utilizări în medicină și diverse industrii. Fructele sale se prelucrează sub formă de sucuri, gemuri, jeleuri, siropuri, lichioruri etc., fiind folsite ca aliment tonifiant general al organismului. De la cătină se mai utilizează și frunzele bogate în vitamina C, scoarța, mugurii și lăstarii.

Aplicații: - Extractul obținut este o ursă de vitamine hidro- si lipo-solubile, carotenoide, flavonoide, ulei gras utilizat pentru tratamentul ulcerului, arsurilor, dermatozelor, micozelor; realizarea unor produse cu efect fotoprotector, radioprotector, antitumoral și imunostimulator, realizarea unor alimente tonifiante ale organismului.

EXTRACT COMPUSI BIOACTIVI LIPOSOLUBILI din MIEZ DE NUCĂ 

Nucul (Juglans regia L. Fam. Julandaceae) este un arbore cultivat sau răspândit în flora spontană în Europa și Asia, de la care se folosesc în principal în scop alimentar nucile (miezul de nucă – Juglandis semen), iar în scop medicinal se folosesc foliolele frunzelor (Juglandis folium) și pericarpul fructelor (Juglandis pericarpum) iar lemnul este utilizat în industria mobilei de lux.

Aplicații: - Extractul obținut se folosește în industria alimentară la produse de patiserie, suplimente alimentare, extracte pentru tonifierea rinichilor, plămânilor și intestinelor;

  • produse antidepresive;
  • obținerea uleiului de nucă având o plaja largă de aplicabilitate a acestui produs, începând cu arta (pictură și restaurări antichități), industria cosmetică, arta culinară și terminând cu utilizările în scop terapeutic.

EXTRACT COMPUSI BIOACTIVI LIPOSOLUBILI din SEMINTE USCATE de STRUGURI

Strugurii (Vitis vinifera ), sunt recunoscutiti pentru valoarea lor medicinala și nutriționala pentru mii de ani. Strugurii , sau substanțele chimice în interiorul acestora, complecși proantociani în special oligomerice (OPCS), au fost remarcati ca antioxidanti puternici. Antioxidantii sunt substante care distrug radicalii liberi, care sunt compuși nocivi din organism care distrug ADN-ul si chiar provoca moartea celulelor . Radicalii liberi contribuie la îmbătrânirea prematura , precum și dezvoltarea unui număr de probleme de sanatate, inclusiv boli de inima si cancer .

Aplicații: Extractul din semintele de struguri este un derivat industrial obtinut din samburii intregi. Extractul contine antociani. In medicina alternativa, extractul din semintele de struguri este folosit in suplimente alimentare avand numeroase beneficii medicale care sunt sustinute de dovezi medicale suficiente.

PAINE cu adaos de faina din SEMINTE de STRUGURI

Painea cu adaos de faina din seminte de struguri este bogata in antioxidanti, Calciu si Potasiu, Zinc si un procent ridicat de fibre alimentare. Nu contine gluten si Sodiu.

Aplicații: Beneficiile consumului de paine cu adaos de faina din samburi de struguri:

  • suport pentru un sistem cardiovascular sanatos
  • ajuta la mentinerea apararii naturale a corpului;
  • suport pentru functionarea normala a celulelor organismului;
  • asistenta in lupta impotriva radicalilor liberi;
  • suport pentru o buna sanatate a sistemului imunitar.