Inginerie şi management în alimentația publică şi agroturism - certificare EUR-ACE
Programul de studii este certificat EUR-ACE. (Detalii la https://eurace.enaee.eu/node/78603) Acest program de studii se încadrează în domeniul Inginerie și management în agricultură și dezvoltare rurală. Durata studiilor este de 4 ani (240 de credite ECTS). În urma absolvirii acestui program de studii, tinerii vor fi capabili să elaboreze și să interpreteze documentaţia tehnică, economică și managerială a întreprinderilor din alimentatie publică, agroturism și turism. De asemenea, studenții pot dobândi cunoștințe privind planificarea fluxurilor, proceselor și sistemelor tehnice, economice și financiare în unitătile de alimentatie publică și agroturism. Programul de studii îşi propune dezvoltarea competențelor specifice şi complementare la viitorii specialişti, prin asigurarea cunoştințelor necesare activităților de cercetare, producție, şi administrare în domeniul unităților de alimentație publică, a pensiunilor şi fermelor agroturistice în contextul mondial de orientare a turismului către natură şi valorificare a resurselor din spațiul rural şi natural, pe principii ecologice.
Discipline studiate: Geografia turismului şi resurse turistice, Managementul fermelor agroturistice, Instalații şi echipamente pentru hoteluri şi restaurante, Gastronomie, Tehnologia și valorificarea băuturilor, Teoria şi tehnica servirii în alimentația publică, Analiza economico-financiară, Legislație în agroturism, Politici turistice comunitare, Dezvoltare rurală, etc.
Competențe profesionale şi abilități dobândite: - Elaborarea şi interpretarea documentației tehnice, economice şi manageriale ale întreprinderilor din alimentație publică, agroturism şi turism; - Efectuarea de aplicații pentru rezolvarea de sarcini specifice ingineriei și managementului în domeniul agroturistic, pe baza cunoştințelor din ştiințele fundamentale şi inginereşti; - Planificarea fluxurilor, proceselor şi sistemelor tehnice, economice, financiare şi socio-culturale în unitățile de alimentație publică şi agroturism; controlul şi evaluarea acestor activități; - Gestionarea sistemelor de informații: aplicații software – operare şi control, bazate pe indicatori specifici domeniului; - Managementul unităților de producție/prestări servicii în alimentație publică şi agroturism şi a strategiilor şi politicilor de marketing din domeniu; - Conceperea unor noi produse şi servicii; controlul calității şi auditul producției/serviciului nou prestat;
Oportunități universitare: Studenții pot beneficia de burse, cazare în cămine, baze sportive moderne. Efectuează practica pe perioada studiilor universitare în universități, institute de cercetare și companii din țară (ARO Palace SA, Agentia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, SC Edelweiss Poiana Hotels SRL, SC Vimmy’s Corner SRL, SC Chianti SRL, Pensiunea Lacul Mocearu, Hotel – Restaurant Albert / SC Monumental High Business SRL) sau din străinătate (Job Trust, Algoos Work and Travel - prin programul Erasmus +).
Perspective după finalizarea studiilor: conducător pensiune turistică, conducător întreprindere mică - patron (girant) în activitatea hotelieră, restaurante şi turism, antreprenor în economia socială, director de departament organizare evenimente/banqueting, tehnolog în alimentația publică, şef departament/serviciu (logistică, marketing, aprovizionare-desfacere), analist în turism, profesor în învățământul liceal, postliceal, profesional şi de maiştri, director de societate comercială agricolă, ghid de turism, etc.
Plan de învățământ IMAPA 2024-2025