Zilele ospitalității HOSPEx 2025: Shaping experiences together

Perioada desfășurării: 10 –14 noiembrie 2025
Locația: Brașov

Zilele ospitalității HOSPEx 2025

Descrierea evenimentului

HOSPEx 2025 – Hospitality Experience  este prima ediție a evenimentului Zilele ospitalității, organizat de Universitatea Transilvania din BrașovFacultatea de Alimentație și turism, în parteneriat cu Breasla Cârciumarilor Brașoveni, Libris și Hospitality Culture Institute.

Timp de cinci zile, profesioniști din ospitalitate, antreprenori, chefi, cadre universitare, cercetători și autori de carte se reunesc într-o serie de paneluri de discuții, lansări de carte, demonstrații creative și experiențiale, pentru a explora cele mai relevante direcții ale industriei ospitalității.

Fiecare zi are o tematică distinctă – de la managementul experienței, calității și resursei umane, la patrimoniu gastronomic, colaborare în afaceri și multiculturalitate culinară. Evenimentul creează un cadru în care ideile devin dialoguri, iar dialogurile inițiative cu impact, într-un oraș care trăiește ospitalitatea ca identitate: Brașov.

HOSPEx 2025 înseamnă parteneriat, experiență și inovație - o celebrare a ospitalității în formele ei cele mai vii, cu sens și cu gust.

Programul evenimentului

10 noiembrie 2025 Tema zilei: Managementul experienței în ospitalitate

Locație: Librăria Șt. O. Iosif

  1. 17:00–18:30 – Panel de discuții: Ospitalitate cu sens: cum construim experiențe memorabile
    Participanți în panel: Anca CRISTEA (General Manager, Radisson Blu Aurum Brasov),  Prof. Ray IUNIUS (Chief Executive Officer, winsed.swiss education group), Laura URSU (General Manager, Ana Hotels Poiana Brașov) și Attila JOOS (General Manager, Aro Palace Brașov).
    Moderator: Adrian MĂZĂREL, Șef lucrări dr., Facultatea de Alimentație și turism.
  2. 18:30–20:00 – Prezentare/Lansare de carte: „Marketing hotelier” 

    Autor: Ioana Simona IVASCIUC, Lector dr.ec., Facultatea Științe Economice și Administrarea Afacerilor. Ana Hotels Poiana Brașov) și Attila JOOS (General Manager, Aro Palace Brașov).
    Moderator: Ana ISPAS, Profesor dr.ec., Facultatea Științe Economice și Administrarea Afacerilor.

11 noiembrie 2025 Tema zilei: Managementul patrimoniului cultural și natural în ospitalitate

Locație: Librăria Șt. O. Iosif

  1. 17:00–18:30 – Panel de discuții: De la patrimoniu la farfurie: identitate, gust, poveste
    Participă în panel: Oana COANTĂ (Chef, Bistro de l’Arte) și  Alexandru STĂNESCU (Director Executiv, Cultural Heritage).
    Moderator: Simona ȘOICA, Lector dr., Facultatea de Alimentație și turism.
  2. 18:30–20:00 – Lansare de carte: „Restaurantul digital în era delivery”, Autori: Meredith Sandland, Carol Orsbourn
    Prezintă: Florin MAXIM, fondator Hospitality Culture Institute

12 noiembrie 2025 –Tema zilei: Managementul calității în ospitalitate

Locație: Librăria Șt. O. Iosif

  1. 17:00–18:30 – Panel de discuții: Excelență în servire: când calitatea devine experiență
    Participă în panel: Diana GRECU si Cătălin JUGĂNARU (fondatori brand FRACT, Olivia  MACAVEIU (director de vânzări N&C Turism/Hotel CUBIX și Braseria Luther), Sorin BIBICIOIU (director general Abeona) și Valentin Olimpiu ȘONERIU (Owner, Carmen’s Artisanal Foods – Sub Tâmpa).
    Moderator: Cristina Maria CANJA, Profesor dr.habil., Director al Departamentului Ingineria și managementul alimentației și turismului, Facultatea de Alimentație și turism.
  2. 18:30–20:00 – Lansare de carte: „Managementul calității în sectorul ospitalității”– Autori: Adrian MĂZĂREL, Cristina Maria CANJA, Adriana Elena BOERIU
    Prezintă: Dorin Valter ENACHE, Șef lucrări dr., Facultatea de Alimentație și turism.

13 noiembrie 2025 Tema zilei: Management colaborativ în ospitalitate

Locație: Aro Palace Brașov, Sala Europa 2

  1. 17:00–18:00 – Panel de discuții: Colaborare în loc de competiție: modelul Breslei cârciumarilor brașoveni
    Participă în panel: Oana COANTĂ (fondator și Chef, Bistro de l’Arte), Valentin BĂRBAT, (tipograf la Tipografia și Omelett), Cristian ILIESCU (Managing Partner Artegianale), Dorian LUNGU (fondator Luado Chocolate și The Taste of Brașov) și Ștefan GLEVEȘANU (fondator Haplea).
    Moderator: Laura CISMARU, Conferențiar dr.psih., Prodecan cu cercetarea și relațiile publice, Facultatea de Alimentație și turism.
  2.  Lansare prăjitura Breslei cârciumarilor brașoveni – Streusel, realizată de Nicoleta DINU TRIFAN, Pastry Chef, Brutăria Simplu.
  3. 18:30–20:00 – Lansare de carte (volum comun): „Perspective aplicate în ospitalitate: De la idee la experiență
    Prezintă: Vasile PĂDUREANU, Profesor dr.ing., Decan, Facultatea de Alimentație și turism

    Volumul „Perspective aplicate în ospitalitate: De la idee la experiență” explorează tendințele contemporane din industria HoReCa, de la redefinirea luxului și sustenabilitate la storytelling, identitate locală și inovații gastronomice. Este o lucrare interdisciplinară despre experiență, autenticitate și excelență în ospitalitate ai cărei coautori sunt 18 cadre didactice și 19 masteranzi și doctoranzi din cinci facultăți ale Universității Transilvania din Brașov, în colaborare cu 20 de manageri.

14 noiembrie 2025 Managementul diversității culturale în ospitalitate

Locație: Facultatea de Alimentație și turism, Str. Castelului nr. 148, sala RP6 și Pilvax

  1. 14:00–15:30 – Panel de discuții: „Multiculturalitatea gustului: cum transformăm tradiția gastronomică în experiență turistică”
    Participă în panel: Adriana SOHODOLEANU și Cosmin DRAGOMIR
    Moderator: Alina MAIER, Șef lucrări dr.ing., Facultatea de Alimentație și turism
  2. 15:30–16:30 – Prezentare de proiect: „Gastronomic Crossroads Project”
    Prezintă: Oana COANTĂ, Chef, Bistro de l’Arte
  3. 19:00–21:00 – Lansare carte: „Sărut-mâna pentru masă. Carte de(spre) bucate”, Autori: Adriana SOHODOLEANU și Cosmin DRAGOMIR
    Locație: Pilvax


Înscriere AICI

QR